.
Băduleasa | Comuna: Putineiu | Judeţ: Teleorman | Punct: Movila Băduleasa Vest | Anul: 2016
Anul:
2016
Epoca:
Epoca medievală timpurie (sec. VII-XIII)
Perioade:
Epoca medievală
Categorie:
Domestic
Tipuri de sit:
Locuire civilă
Județ:
Teleorman
Localitate:
Băduleasa
Comuna:
Putineiu
Punct:
Movila Băduleasa Vest
Persoane implicate și instituții:
Nume Prenume Rol Instituție
Țeican Gigi
Florea Mihai Muzeul Naţional de Istorie a României
Haită Constantin Muzeul Naţional de Istorie a României
Mirea Pavel Muzeul Judeţean de Istorie Teleorman
Ştefan Maria Magdalena Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti
Ștefan Dan SC Vector Studio SRL, Bucureşti
Teodor Eugen Silviu Muzeul Naţional de Istorie a României
Cod RAN:
Raport:

În punctul în care „valul” ajunge la şoseaua naţională Turnu Măgurele-Roşiorii de Vede, harta militară din anii 80 indică, pe faţa occidentală a drumului, o movilă înaltă de doi metri. Am profitat de arătura foarte fină, deci de vizibilitatea perfectă, pentru a clarifica ce rol a jucat această poziţie în sistemul defensiv roman. Nu am reuşit să identificăm nici un fel de artefacte care ar fi p...utut fi atribuite antichităţii, în schimb am găsit rămăşiţele unei aşezări medievale, în special spre nord şi vest de movilă. Movila este tăiată de şosea, cam 40%, baza sa putând fi regăsită pe marginea răsăriteană a şoselei, tangentă la „val” (puternic ars pe acest segment). Concluzia ar fi că, deşi nu există argumente directe, materiale, romanii au folosit poziţia ca post de observaţie natural; argumentul este că aici marcajul de graniţă îşi schimbă direcţia, spre nord, deci, în mod evident, movila a constituit un reper pentru constructorii romani, care şi-au propus din start un post de observaţie (fie şi nepermanent). O observaţie similară se poate face pentru Movila Mare de la Băneasa, aflată la 1750 m nord de acest punct, în aproximativ aceleaşi relaţii spaţiale cu linia de graniţă, doar că de la altitudinea de... (minimum) 6 m.

Bibliografie:

Eugen S. Teodor, De pază pe Limes Transalutanus, în Arheologia peisajului şi frontierele romane, E.S. Teodor (ed.), Târgovişte: Cetatea de Scaun, 2016, 67-96. Vezi şi website-ul de proiect, unde volumul poate fi descărcat: http://www.limes-transalutanus.ro/simpozion2015.html.


Vezi şi raportul de etapă (2016), publicat din 5 decembrie 2016 pe website-ul de proiect, cu mai multe detalii decât acest raport sumar (http://www.limes-transalutanus.ro/rapoarte/raport_etapa3.html).

Sursa:
Cronica cercetărilor arheologice din România
Editor:
INP
Limba:
RO